Adembenemende vergezichten, urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen, overweldigende natuur; Noorwegen is een schitterend wandelland.

 

Naast de vele paden in onze directe omgeving zijn er ook de bekende klassiekers, zoals het Peer Gynt-pad  dat u kunt starten vanuit Skåbu. Ook zijn diverse trajecten van het oude Pelgrimspad(Pilegrimsleden) en het iets verderop gelegen Jotunheimen en Rondane erg bekend; vraag hiernaar bij onze balie, wij verkopen gedetailleerde wandelkaarten.

Seizoen: De mooiste periode om te wandelen is van juni tot en met augustus. In mei en september zijn tochten alleen plezierig in lager gelegen gebieden.

Noorwegen heeft een dicht netwerk van gemarkeerde routes(paden met een rode T, onderhouden door DNT: Den Norske Turistforening).

Uitrusting: Goede wandelschoenen zijn voor elke tocht noodzakelijk. Soms is het zelfs aan te raden om surfschoenen mee te nemen voor het oversteken van beken(deze zijn warm en hebben veel grip), en in vochtig terrein zijn laarzen nodig.

Neem altijd warme kleding en regenkleding mee(zo licht mogelijk), ook al begint u uw tocht met mooi weer. Het weer op de Noorse ‘fjell’ kan ontzettend snel omslaan. Als wandeluitrusting moet u zeker een rugzak meenemen met een eerste hulpsetje, zakmes, kompas, kaart of GPS, gsm met het reddingsnummer, zonnebril, extra trui, handschoenen, muts en uiteraard drinken en wat proviand. Water uit bergbeken kunt u zonder meer drinken, maar drink niet van water in de buurt van huizen, of van stilstaand water. Ook niet onbelangrijk: wandel nooit alleen!!!

Wandelkaarten: goede wandelkaarten van Noorwegen zijn o.a. topografische kaarten 1:50.000 van het Statens Kartverk www.statkart.no. Hier staan echt alle paden, wegen en huizen op en hebben vaak een winterzijde en een zomerzijde in verband met de begaanbaarheid van het terrein. Ook uitgaven van Cappelens Kart(de ene zijde 1:100.000, andere zijde 1:50.000 en voorzien van speciale coating) zijn uitstekende wandelkaarten. De kaarten zijn bij de regionale VVV’s en boekhandels verkrijgbaar en toegespitst op de regio via deelkaarten. In de betere Nederlandse boekhandel en bij wandelspeciaalzaken zijn deze ook te bestellen, soms zelfs direct verkrijgbaar.

Ook bij Bustad Hyttetun kunt u een aantal van deze deelkaarten kopen. Daarnaast hebben wij routebeschrijvingen voor u beschikbaar van wandeltochten in de directe omgeving. Wij informeren u graag verder over alle mogelijkheden.

Gedragsregels in de natuur: In Noorwegen geldt het allemansrecht. Dat wil zeggen dat iedereen overal mag wandelen, mits de natuur wordt ontzien en u -uiteraard zou ik haast zeggen- geen zwerfafval achterlaat. Alleen akkers en privé-terrein rondom huizen en boerderijen zijn verboden, maar dit is slechts 5% van Noorwegen.

Er bestaat ook de mogelijkheid om o.l.v. een gids wandeltochten te ondernemen (deze zijn ook geschikt voor kinderen). Er zijn in het zomerseizoen veel tochten tot zelfs gletsjer-hiking in de Jotunheimen. Een andere route is bijvoorbeeld de bekende wandelroute van het oude ‘Pelgrimspad’; enkele etappes vandeze route, die langs culturele en prehistorische plekken loopt, doorkruisen de gemeentes Nord- en Sør-Fron.

Ook zijn er vanuit Venabu wandeltochten met gids die voeren langs de historische ‘reindee-traps’; vallen om wild te vangen.