Wintersport in Noorwegen kan zijn, dagenlange tochten maken door het besneeuwde landschap, urenlang langlaufen op goed geprepareerde loipes, maar ook wandelen en genieten van de uitzichten, de zon en de rust. Sneeuwzeker, dat is in Skåbu geen probleem. Van November tot en met Pasen ligt er voldoende sneeuw om te kunnen wintersporten. Het kan in Skåbu behoorlijk vriezen, wel tot -25ºC, maar door de droge lucht voelt het veel minder koud aan. Vaak is het helder weer en dan is het echt genieten van een strakke blauwe lucht boven het witte sneeuwlandschap: uit de wind en in de zon kun je zelfs zonnebaden. De bergen in Noorwegen zijn niet hoog maar bedenk wel dat door de noorderbreedtegraad, de (iets ijlere) lucht op 900 meter in Noorwegen vergelijkbaar is met 2000 meter in de Alpen.

Zodra de eerste sneeuwvlokken vallen, kun je in Skåbu de latten onderbinden en ‘på tur’ gaan met een lunchpakket in de rugzak. Voor de kleine kinderen gebruikt men meestal een pulka(soort slee). Het gebied leent zich uitstekend voor de sportieve langlaufer of mensen die er een dagtocht van willen maken: voor aprés-ski of uitspanningen op de hoogvlaktes moeten wij u teleurstellen: dit is selfsupporting met rugzak, in de grootse natuur !

Skåbu:

Loipes: het gebied Espedal, Fefor en Skåbu behoren tot de Peer Gynt Skiregio. In dit dal met zijn omliggende bergen en hoogvlakten, ligt het grootste aaneengesloten langlaufgebied van Noorwegen. Er zijn totaal 630 km loipes. Al vanuit de deur van uw huisje bij Bustad Hyttetun kunt u op de latten om via onze weide en het bos, of via het straatje de routes op te gaan. Onze zuidelijke berghelling kent de toppen Skardfjell, Gråhø, Tjønnfjell en Breistulen die alle boven de 1100 meter liggen met grote stukken hoogvlakte hiertussen. Er zijn verlichte stukken loipes voor een klein rondje vanaf het Bygdahus (dorphuis), ‘geprepareerde’ afstanden en vele tientallen kilometers gemarkeerde paden. U kunt kiezen: eerst meer klimmen, dan dalen, of visa versa. Steile routes of vlakkere trajecten; voor elk wat wils. Het gebied is zó stil, groots en omvangrijk: als u in het seizoen 10 mensen op uw pad treft, is het ‘druk’.

Skåbu staat al 30 jaar in de Top-3 van de sneeuwrijkste dorpen in Noorwegen. Klik op de volgende statistieklink om het aantal dagen per jaar van minimaal respectievelijk 5cm, 25cm en 50cm sneeuw of meer, te kunnen lezen :

>Sneeuwregistratie Skåbu

Een stukje tourloipekaart kunt u zien via deze link: loipekaart. Als u erop klikt vergroot de kaart.

Voor wie met het vliegtuig reist, of geen eigen materiaal heeft, zijn er voldoende mogelijkheden in ons dal om ski/langlauflatten + schoenen + stokken te huren.