Skåbu is het hoogst gelegen permanent bewoonde dorp in Noorwegen en telt ongeveer 600 inwoners. Het dorp bevindt zich op 900 meter hoogte en ligt in het oosten, in de provincie Oppland, op zo’n 90 km ten noorden van Lillehammer en ongeveer 100 km ten zuidoosten van Lom aan de RV255

Skåbu ligt op de zuidhelling van de Gråhø(1175 moh). Doordat het dorp, en ook Bustad Hyttetun, op deze zuidhelling ligt, betekent dit een gunstige ligging ten opzichte van de zon. Het gebied heeft een landklimaat; hierdoor hebben we warme zomers en koude winters.  ’s Zomers kan er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds(heel) laat genoten worden van de zon. ’s Winters komt de zon ook nog boven de bergen van Fefor en Gålå uit. Hierdoor kennen we geen lange, sombere, donkere winterdagen. Sneeuw ligt er in deze omgeving van -ongeveer- begin november tot half april/begin mei.

Het dorp beschikt over alle noodzakelijke voorzieningen, zoals een supermarkt met postkantoor, een tank- en servicestation, eetgelegenheid, een  zwembad en busverbindingen naar o.a. Vinstra. Dit is de dichtstbijzijnde grotere plaats (25 km) met een groter winkelaanbod, treinstation, auto-verhuurbedrijf, politiebureau, e.d.

zonsondergang Franke_20080330172308658De directe omgeving van Skåbu biedt uitstekende mogelijkheden voor eindeloze wandelingen, mountainbiken, kanoën, vissen, paardrijden, zwemmen, autotochten, langlaufen en skiën. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, van korte eenvoudige activiteiten(bijv. met kinderen) tot tochten die een hele dag of meerdere dagen in beslag nemen. Een ander bekende activiteit is de elandensafari gedurende de elandentrek, die twee keer per jaar langs Skåbu komt!

Maar vakantie kan natuurlijk voor u ook betekenen dat u tijd vrij wilt maken voor dat ene boek wat u al zo lang wilde lezen of u wilt bijvoorbeeld in alle rust schilderen. Ook hiervoor treft u alle mogelijkheden. Wat dacht u van een plekje aan de oever van het Olstappenmeer genietend van het schitterende uitzicht en luisterend naar de stilte die hier hoorbaar is!

Meer over allerlei wetenswaardigheden in en om Skåbu vindt u hier: www.skabu.com