Een Noors gezegde luidt: Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding… Een waarheid als een koe, en de Noren leven hier ook naar. Hartje winter, -20 °C, en de kinderen van de barnehage(peuterspeelzaal) gaan lekker naar buiten; maar niet zonder goed ingepakt te zijn…

Skåbu – en dus ook Bustad Hyttetun– ligt in een gebied met een landklimaat. Dit betekent dat er goede, vaak warme, zomers zijn(vaak droog met weinig regen) en koude winters(-20 °C is geen uitzondering) met veel sneeuw. Sneeuwzeker is het van november tot eind april/half mei. Brrrr… zult u denken… dat is koud! Maar door het droge, windstille en vaak zonnige weer voelt dit heel anders dan dat u verwacht. De Noren gaan uit van de regel die zij al eeuwenlang hanteren; veertien dagen na Pasen zet de dooi in en dan is alle sneeuw in twee weken weg.

De hoogte van 900 meter waarop Bustad Hyttetun zich bevindt is op deze noorderbreedtegraad vergelijkbaar met de Alpen op zo’n 2000 meter. Door de ligging op deze hoogte is de luchtvochtigheid ook zeer gering. Bustad Hyttetun bevindt zich nog net onder de boomgrens. U hoeft maar een kleine wandeling achter ons huis omhoog te maken(richting Gråhø) of u komt boven de boomgrens en u heeft zo uitzicht rondom.

Bijzonder zijn de lange, lichte dagen in de zomer. Eind juni/begin juli schemert het vanaf ca. 23.00 uur tot ca. 2.00 uur. Het wordt dan dus niet echt donker.

Doordat Bustad Hyttetun zich op de zuidhelling van de Gråhø bevindt en een gunstige ligging heeft ten opzichte van de bergen van Gålå en Fefor, waar ’s winters de zon nog bovenuit komt, betekent dit dat we zelfs op de kortste dagen nog kunnen genieten van wat zonlicht. De zon komt dan rond 10.00 uur boven de bergen uit en rond 15.00 uur begint de schemering.

Het kan zelfs gebeuren, dat u in januari of februari kunt genieten van het Noorderlicht. Of u dit op deze breedtegraad kunt zien is erg afhankelijk van de omstandigheden, maar het is niet onwaarschijnlijk dat u er een glimp van kunt ontwaren op een mooie, heldere winteravond!

Het weerbericht voor de komende dagen en de sneeuwverwachting kunt u vinden op onderstaande links.

Weerbericht : Skåbu

Sneeuwinfo : Sneeuwinfo Gålå (=dichtsbijzijnde alpinegebied op 15km hemelsbreed, echter 45 min. autorijden)

Actueel satelietbeeld : http://met.no/satellitt/index.html (kies in rechterkolom het tijdstip)